Gaze tehnice imbuteliate

Cele mai frecvente solicitate gaze tehnice de catre clientii nostrii sunt

Oxigenul se gaseste in atmosfera pamantului in proportie de 21%, fiind fundamental pentru viata. Este un gaz care nu arde, dar care favorizeaza combustia si intretine arderea. Deasemenea, Oxigenul reactioneaza cu toate elementele, cu exceptia gazelor nobile. Datorita acestor caracteristici Oxigenul este gazul cel mai utilizat in industrie, in special in otelarii, in stantierele navale, la executia de confectii metalice, dar si in medicina si industria alimentara.

Culoarea buteliei:

Corpul: Albastru RAL 5010, 
Umarula: Alb RAL 9010

Proprietati tehnice:

Produs: oxigen
Formula chimica: O2
Nivel puritate: >99,7%
Densitate relativa (aer = 1): 1,1
Aspect: gaz incolor
Miros: gaze inodor
Inflamabilitate in aer: nu se aplica

Propanul si butanul sunt gaze obtinute ca produse secundare in procesul de rafinare al petrolului. Livrarea acestora se face in amestec sub denumirea generica de Gaz Petrolier Lichefiat, fiind unul din cei mai utilizati combustibili. In functie de procentul de propan din amestec distingem urmatoarele moduri de desfacere si denumiri comerciale:
- 12% propan – Aragaz (uz domestic)
- 40% propan – GPL Auto pentru vara
- 60% propan – GPL Auto pentru iarna
- peste 90% propan – Propan (uz industrial)

Culoarea buteliei:

Capacitate: 84 litri
Culoare: Albastru RAL 5010

Proprietati tehnice:

Produs: propan
Stare de agregare: gaz lichefiat
Densitate: 540 kg/m3 la 15 °C
Densitate vapori (aer = 1): 1,75
Temp. auto aprindere: 430 °C
Miros: inodor (fara odorizant) sau neplacut (cu odorizant)

Acetilena, un gaz incarcat in butelii special construite, avand in interior o masa poroasa, fiind imbuteliat prin dizolvare in acetona, eliminandu-se astfel utilizarea neecologica a carbidului. In plus s-a crecut siguranta si securitatea in exploatare si transport prin controlul presiunii acetilenei in butelie. Acetilena este un gaz inflamabil utilizat in special in operatiile de debitare si sudare cu flacara, dar si in cazuri de incalzire si sablare termica.

Culoarea buteliei:

Rosu-Maroniu RAL 3011

Proprietati tehnice:

Produs: acetilena
Formula chimica: C2H2
Nivel puritate: >99,0%
Densitate relativa (aer = 1): 0,9
Aspect: gaz incolor
Miros: specific 
Inflamabilitate in aer: 2,0 - 82%

Bioxidul de carbon este un gaz regasit in atmesfora pamantului in proporti mai mica de 1%, fiind utilizat de plante in procesul de fotosinteza.In viate de zi cu zi, ca si Oxigenul, Bioxidul de Carbon (CO2) este utilizat pe scara larga, atat ca gaz protector pentru sudura la executia de confectii metalice, in amestec cu alte gaze la ambalarea in mediu controlat al produselor alimentare, cat si in bauturile carbogazoase (Bere, sifon, bauturi racoritoare).

Culoarea buteliei:

Gri RAL 7040

Proprietati tehnice:

Produs: bioxid de carbon
Formula chimica: CO2
Nivel puritate: >99,7%
Densitate relativa (aer = 1): 1,529
Aspect: gaz incolor
Miros: gaz inodor
Inflamabilitate in aer: neinflamabil

Argonul este un gaz nobil ce se gaseste in atmosfera pamantului in proportie mai mica de 1%. Fiind un gaz nobil, cu caracteristicile speciale de a nu reactiona cu alte elemente, in special cu Oxigenul, este utilizat, in general, la sudura in mediu protector a materialelor metalice, dar si in spectometrie.

Culoarea buteliei:

Corpul: Maroniu RAL 8015
Umarul: Verde deschis RAL 6038

Proprietati tehnice:

Produs: argon
Formula: Ar
Nivel puritate: 99,996%
Densitate relativa (aer = 1): 1,38
Aspect: gaz incolor
Miros: gaz indor
Inflamabilitate in aer: neinflamabil

Azotul este un gaz diatomic ce se gaseste in atmosfera pamantului in proportie de 78%, avand formula chimica N2. Fiind un gaz  inert, cu proprietati unice, este utilizat atat in stare gazoasa cat si lichida. Azotul este utilizat in stare gazoasa pentru inertizarea conductelor, a rezervoarelor sau a incintelor etanse. Cunoscand fenomenul de contractare a materialelor la rece, montarea prin fretare a bucsilor sau a bolturilor se poate realiza cu usurinta prin racirea in prealabil a acestor piese in Azot Lichid. Deasemenea, Azotul in stare lichida se foloseste si in industria cauciucului si a produselor din cauciuc, acest material devenind casant la temperaturi scazute, fiind usor de indepartat, dupa racirea in Azot, de pe matrite. In functie de utilizarea Azotului, aprovizionarea se poate face in diverse recipiente: Butelii, Baterii de Butelii, EuroCyl-uri sau RCM-uri.

Culoarea buteliei:

Corpul: Verde RAL 6037
Umarul: Negru RAL 9005

Proprietati tehnice:

Produs: azot
Formula: N2
Nivel puritate: 99,97%
Densitate relativa (aer = 1): 0,97
Aspect: gaz incolor
Miros: gaz indor
Inflamabilitate in aer: neinflamabil

Heliu este un gaz nobil cu proprietati tehnice parte, avand cea mai mica molecula. Deoarece are punctul de fierbere cel mai scazut dintre toate elementele chimice este utilizat, atat in forma gazoasa cat si lichida, la racirea elementelor componente din cadrul unor echipamente cum ar fi instalatiile din centralele atomice, instalatiile medicale de rezonanta magnetica RMN, etc). In industrie este utilizat in amestec cu argonul sau altr gaze, in special la aplicatiile de sudura/debitare LASER. Deasemenea, ca element singular sau in amestec (5-8% Azot in Heliu) se utilizeaza la umplerea baloanelor pentru copii.

Culoarea buteliei:

Maro RAL 8003

Proprietati tehnice:

Produs: heliu
Formula: He
Nivel puritate: 99,98%
Densitate relativa (aer = 1): 1,38
Aspect: gaz incolor
Miros: gaz indor
Inflamabilitate in aer: neinflamabil

Amestecurile de Argon cu CO2, in diferite concentratii, dezvoltate in mod specific pentru sudura manuala si automatizata in mediu protectiv, sunt denumite dupa procentul de Bioxid de Carbon (CO2) din amestec. In vederea asigurarii calitatii, amestecurile sunt imncarcate in butelii sau baterii de butelii prin cantarire, eliminandu-se orice eroare de incarcare datorata diferentei de temperatura a gazelor componente. Un caz aparte il reprezinta distributia la beneficiar pe conducte unde, prin intermediul unui amestecator (Gas Mixer) se pot realiza amestecurile solicitate.

Culoarea buteliei:

Corpul: Maroniu RAL 8015
Umarul: Verde RAL 6037

Amestecurile de doua sau mai multe gaze, avand in componenta Argon si Heliu, se realizeaza la cererea beneficiarilor in functie de utilajele si echipamentele utilizate de acestia sau a aplicatiei lor. Un caz aparte il constituie amestecurile de Azot cu Heliu (BalonHeliu) utilizate la umplerea baloanelor decorative.

Culoarea buteliei:

Corpul: Gri RAL 7040
Umarul: Maro RAL 8003

Amestecurile de Argon cu Hidrogen sunt folosite in special pentru sudarea metalelor speciale, printre care si otelul inoxidabil, fiind puse la dispozitie in proportia solicitata de Beneficiar. Cel mai des intalnite sunt Amestec H5, Amestec H7, Amesttec H35, unde cifra reprezinta procentul de Hidrogen din amestec

Culoarea buteliei:

Corpul: Maroniu RAL 8015
Umarul: Rosu RAL 3000

 

Amestecurile alimentare sunt gaze utlizate in industria alimentara si sunt formate din bioxid de carbon, azot si/sau oxigen, in diferite procente, utilizate la ambalarea produselor alimentare in atmosfera modificata. Cele mai utilizate sunt:

  • AA20 (20% CO2 in Azot),
  • AA30 (30% CO2 in Azot),
  • AA50 (50% CO2 + 50% Azot),
  • AA30x (30% CO2 in Oxigen).

Amestecurile alimentare se utilizeaza in functie de produsele alimentare ce urmeaza a fi ambalate, astfel, Amestecurile de Bioxid de Carbon (CO2) cu Azot sunt utilizate la ambalarea iaurturilor si a mezelurilor, iar amestecurile de CO2 cu Oxigen se utilizeaza la ambalarea bucatilor de carne proaspata.

Culoarea buteliei:

Culoarea buteliei de CO2  in Azot
Corpul: Verde RAL 6037
Umarul: Gri RAL 7040

Culoarea buteliei de CO2  in O2
Corpul: Albastru RAL 5010
Umarul: Gri RAL 7040

 

Amestecul de gaze pentru anvelope (camere, cauciucuri tubless) este creat special pentru a reduce efecele negative ale componentelor din aer cu scopul de a mari durata de viata a anvelopei si a jantei. Amestecul pentru anvelope nu contine oxigen, nu este umed, nu este impurificat cu ulei sau vaselina si are proprietatea de a mentine presiunea interioara constanta indiferent de temperatura exterioara, mentinand constanta suprafata de rulare a anvelopei pe carosabil, prevenind astfel uzura neuniforma a acesteia

Culoarea buteliei:

Corpul: negru RAL 9005
Umarul: verde deschis RAL 6038